Pass, vaccin och mikrochip

Innan du ska ut och bila med ditt husdjur finns det en del saker som du måste fixa. Katt, hund och iller måste ha rabiesvaccin, avmaskas från rävens dvärgbandmask och så måste djuret förses med ett mikrochip.

Om du av någon anledning reser med fler än fem djur måste du styrka att de ska vara med i en tävling eller en utställning. De måste också vara över sex månader gamla. För att lära dig mer om vilka regler som gäller kan du titta här, vilket är klokt innan resan börjar.

Det är mycket viktigt att du inte slarvar med detta för det vore synd om din resa tog slut vid en gräns för att du saknar de dokument som behövs. Att behöva lösa ut ett husdjur i ett annat land kan vara en mycket komplicerat.

En bra idé är att boka en tid hos en veterinär innan ni reser och inte bara se till att ditt husdjur har de vaccin som behövs utan också är friskt. Att besöka en veterinär i ett främmande land där du kanske inte förstår språket kan vara en mycket jobbig erfarenhet för dig, ditt husdjur och din familj.