Planera din resa

Tanken att bila genom Europa kan vara mycket spännande, men det gäller att planera ordentligt. Förr i tiden använde man vanliga kartor, en för varje land och ibland kunde man hitta en som täckte två mindre länder. Nu för tiden har vi internet och en av de absolut bästa sidorna för att planera sin resa är där du kan kalkylera alla kostnader från bensin till väg tullar. Du kan även använda den som en vanlig karta och planera in de städer du vill besöka.

Beroende på hur lång din semester är kan du anpassa din resa efter det. Med tanke på att det kan finnas köer kan sträckan mellan två städer ta längre än beräknat. Under en vecka kan du bekvämt besöka länder som Holland, Belgien och Luxemburg som ligger nära varandra. Om du har två veckor semester kan det bli Tyskland, Polen och Frankrike. Om du har en hel månad kan du välja, Spanien, Italien, Österrike och Schweiz. Som du ser finns den oändliga möjligheter beroende på hur mycket tid du har till ditt förfogande.

En del väljer att spendera sin tid i en enda stad istället, till exempel Rom och sedan göra utflykter några timmar runt omkring staden. I så fall är det viktigt att fundera över hur du kommer från din stad till Rom så fort som möjligt. Andra föredrar att göra mindre avvikelser under resans gång för att upptäcka en speciell stad, till exempel Wien.

Bilen

Innan du ger dig av ska du lämna in din bil på besiktning och eventuellt byta ut saker som tändstift, olja och andra vätskor. Se till så att däcken är hela och inte har mycket slitage. Du ska nog räkna med att bilen kommer att vara inne ett par dagar för en grundlig kontroll. Om du inte har tillgång till en egen bil och ska hyra ska du tänka på hur många ni är och allt bagage ni behöver för den tid ni kommer att vara borta. Det är viktigt att välja en bil som är stor nog så att ni alla kan sitta bekvämt med tanke på resans längd.

Varva mellan förare och raster

Om du kan ska du och en annan person varva mellan vem som kör. Det är tungt och kan vara stressigt att sitta i sex timmar bakom ratten även om man tar kortare pauser. Att byta var fjärde timme brukar vara lagom. Att ta en rast mitt i körningen är alltid en bra ide. Andas frisk luft och sträcka på benen är viktigt för att hålla sig pigg. Många passar på att göra detta när de ska tanka och på så sätt sparar de lite tid. Detta är även ett bra tillfälle att bunkra upp med lite snacks och dricka att ha under resan.